STORITVE
od 1.280 €
od 6.800 €
od 350 €
ORALNA KIRURGIJA
od 60 €
PARADONTOLOGIJA
od 60 €
od 50 €
BELJENJE ZOB
od 350 €
ORTODONTIJA
BONDING
CENIKSPOZNAJTE NASSVETUJEMOKONTAKT

9 živil, ki obarvajo zobe

BREZPLAČEN PRVI PREGLED

vključno z brezplačnim načrtom zdravljenja ter predračunom

< Nasveti

Prva stvar, ki nas pritegne na obrazu novega človeka je vedno njegov nasmeh. Ena najučinkovitejših poti do lepega in sijočega nasmeha je beljenje zob na kliniki ali doma, kar ne vpliva zgolj na lepoto, temveč tudi na zdravje zob. Čeprav je mogoče beljenje zob in zobnih lusk, pa je za ohranjanje beline nasmeha nujno redno umivanje zob po vsakem obroku, še zlasti če so vam zobe belili klinično (v zobni ordinaciji). Če pri roki nimate zobne ščetke in zobne paste, vam lahko pri ohranjanju beline zob pomagajo voda, žvečilni gumi ali sveže sadje.

Naj vas ponovno opomnimo na to, katera hrana vam obarva zobe in pusti trajno sled ter zato uničuje belino nasmeha. Čeprav natančno vzdržujete svojo osebno higieno, je vedno dobro spomniti na to, kateri hrani se je dobro izogniti, da bi ohranili belo barvo sklenine. To ne pomeni, da morate te jedi in pijačo odstraniti s svojega jedilnika, vendar je dobro, da si po zaužitju umijete zobe z zobno pasto in ustno votlino izperete z ustno vodo.

Črna kava. Kot je dobro znano, je eden glavnih sovražnikov belega nasmeha kava. Jasno pa je, da le redkokdo lahko začne svoj dan brez poživljajoče skodelice te pijače. Zato vam svetujemo, da skupaj s kavo pijete vodo, saj boste tako z zob odplaknili škodljive ostanke kave. Seveda je priporočljivo, da si zobe po zaužitju kave umijete z zobno ščetko in pasto ter jih izperete z ustno vodo, če imate to možnost. Majhen trik je, da v kavo dodate mleko: na ta način boste zaužili tudi vitamin D in kalcij, ki sta vedno dobrodošla.

Čaj. Če mislite, da je čaj boljša opcija kot kava, se motite. Resnica je, da tudi čaj vsebuje snovi, ki obarvajo zobno sklenino. Temnejši čaji negativno vplivajo na belino zob. Kot uporabnejšo alternativo priporočamo zeleni, beli in zeliščni čaj, saj so svetlejši in zato prijaznejši do vaših zob.

Rdeče vino. Čeprav je koristno za srce, vino zobe obarva. Za zaščito sklenine z rdečim vinom pijte vodo ali drugo prozorno ali belo pijačo.

Sojina omaka. Če lahko hrana ali pijača na preprogi pusti trdovraten madež, potem bo imela enak učinek tudi na vaše zobe. In sojina omaka je eno izmed živil, s katerimi bi morali biti previdni, še posebej v primeru, če ste si pred kratkim belili zobe.

Kokakola. Ta gazirana pijača resno škoduje sklenini. Kisline in fosfor, ki jih vsebuje, uničujejo zobno sklenino, sladila pa povzročajo zobno gnilobo. Če se težko odrečete svoji najljubši pijači, potem jo raje pijte skozi slamico, da zmanjšate poškodbe zob.

Balzamični kis. Hrana z dodatkom balzamičnega kisa je izjemno okusna, toda balzamični kis zelo obarva zobe. Ni potrebno, da se mu povsem odrečete, toda občasno ga lahko zamenjate z belim kisom.

Paradižnikova omaka. Zaradi svoje barve paradižnikova omaka ne vpliva dobro na luske ali naravne zobe. Seveda lahko svojim najljubšim testeninam dodate malo zelenega pesta, ki je zagotovo manj škodljiv za sklenino.

Borovnice. Odličen sadež, a izjemno močno obarva zobno sklenino, kar se takoj odrazi na belini vašega nasmeha. Čeprav so bogate z antioksidanti, borovnice na zobeh puščajo madeže. Svetujemo vam, da jih zaužijete s kozarcem vode.

Curry. Ta mamljiva začimba zobe porumeni. Tudi tukaj je rešitev voda, ki s sklenine spere vse sledi.

Sklenemo lahko, da se vam ni treba odreči zdravi hrani in pijači samo zato, ker vam obarvata zobe, vendar morate biti skrbni pri čiščenju ust. Vedno imejte s seboj ustno vodico kompaktne velikosti in nepogrešljivo zobno nitko. Uporaba teh sredstev za zobno in ustno higieno vam bo pomagala ohranjati samozavesten in vesel nasmeh.

< Nasveti
Naročite se na brezplačni prvi pregled
ali se oglasite v našem dentalnem centru. Veseli vas bomo!
Prejmite naše nasvete preko e-pošte
Urnik

ponedeljek, torek … 12.00 - 19.00
sreda, četrtek, petek … 8.00 - 15.30
sobota … po dogovoru

Ne spreglejte tudi
Podatki o podjetju

Emident dentalni center d.o.o.
Vrtojbenska cesta 75 (Kako do nas?)
5290 Šempeter pri Gorici

t 00386 31 588 539
t 00386 5 9820 953
e info@emident.si

Načini plačila:
z gotovino, s plačilnimi karticami
in nakazilom na TRR
SI56 6400 0991 1081 711 (BIC:HKVIS)

checkmark-circle