STORITVE
od 1.280 €
od 6.800 €
od 350 €
ORALNA KIRURGIJA
od 60 €
PARADONTOLOGIJA
od 60 €
od 60 €
BELJENJE ZOB
od 350 €
ORTODONTIJA
BONDING
CENIKSPOZNAJTE NASSVETUJEMOKONTAKT

Boleč zob (endodontija)

BREZPLAČEN PRVI PREGLED

vključno z načrtom zdravljenja ter predračunom

Kaj je endodontija in kdaj je potrebno koreninsko zdravljenje zoba?

Endodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z zdravljenjem in preprečevanjem bolezni zobne pulpe.

Ko pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca zaradi napredovanja kariesa oz. travme, je treba zob endodontsko (koreninsko) ozdraviti.  Glavni cilj endodontskega zdravljenja je odpraviti vnetje in okužbo iz koreninskih kanalov. To dosežemo z ustrezno mehansko in kemično obdelavo koreninskega sistema in na koncu s hermetičnim polnjenjem kanalov.

Koreninsko zdravljenje zoba se izvaja:

 • če čutite močno bolečino
 • če zob spremeni barvo (potemni)
 • če je zob zlomljen
 • če je karies globoko v zobu
 • če je dlesen okoli zoba močno otečena (absces)
 • če ob pritisku na zob občutite bolečino
Koreninsko zdravljenje zoba

od 130 € do 250 €

NAROČITE SE NA PREGLED & PRIPRAVO NAČRTA

Spoznajte še več informacij o endodontiji

V anatomskem smislu je zob zgrajen iz krone, vratu in ene ali več korenin. V sredini zoba je zobna votlina, v koreninah pa so koreninski kanali, napolnjeni z mehkim tkivom, ki ga imenujemo pulpa; v njej so krvne žilice in živec.

Ko pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca zaradi napredovanja kariesa oz. travme, je treba zob endodontsko (koreninsko) ozdraviti. Poseg opravimo v lokalni anesteziji. Zob izoliramo od preostale ustne votline z gumijasto opno (koferdam). Namen uporabe koferdama je pridobiti sterilno delovno površino. Pacienta tako zaščitimo, saj na ta način preprečimo vdihavanje oz. goltanje materialov ali instrumentov, ki jih uporabljamo med zdravljenjem.

Moderna endodontija pomeni kvalitetno zdravljenje s pravilnim čiščenjem, dezinfekcijo in polnjenjem koreninskih kanalov. V veliko pomoč pri endodontskem zdravljenju je zobozdravniku mikroskop ali povečevalna lupa. Tako lažje zagotovi potrebne pogoje za kakovostno opravljen poseg in čim boljši rezultat zdravljenja.

Zelo pogosto je edina možnost za ohranitev zoba dobro endodontsko zdravljenje. Če endodontsko zdravljenje kljub vsem zagotovljenim pogojem ne prinese pričakovanih rezultatov, je potrebna ekstrakcija (puljenje) zoba. Manjkajoči zob lahko nadomestimo z vsadkom, mostičkom ali protezo. Vselej je treba izvesti vse možne ukrepe, da zob čim dlje obdržimo v ustih.

Zdravljenje okužbe v koreninskih kanalih poteka po točno določenem protokolu: odstrani se vsebina kanala (mikroorganizmi in produkti razgradnje pulpnega tkiva), kanalski sistem se mehansko obdela, s posebnimi antiseptičnimi tekočinami kemično obdela in nato hermetično zapre. Nekateri kanali so ozki in ukrivljeni. Če zdravljenje ne poteka ustrezno po predpisanih korakih ali pa se ne izvaja dovolj previdno, okužba ostane v zobu in se razširi v spodnjo kost in sosednje zobe, izginula bolečina pa se povrne, vendar je še veliko močnejša in bolj nevzdržna, posledice so hujše in nobenega zagotovila ni, da se bo zob ohranil.

Pogosta vprašanja in odgovori

Zobozdravnik mi je povedal, da potrebujem koreninsko zdravljenje zaradi odmrtja živca, vendar me zob nikoli ni bolel. Ali je tako zdravljenje zares potrebno?

Zobna pulpa oz. živec v njej lahko zaradi zobne gnilobe ali udarca nekrotizirata (odmreta). Barva takega zoba odstopa od barve preostalih zob, na toplotne dražljaje zob ne reagira in velikokrat ne čutimo bolečine. Tak zob potrebuje koreninsko zdravljenje, s katerim odstranimo mikroorganizme in produkte razgradnje pulpnega tkiva. Če se zdravljenje ne izvede, se lahko vnetje razširi na sosednja tkiva in tako nastane granulom.

Koliko obiskov pri zobozdravniku je potrebnih za dokončanje koreninskega zdravljenja?

Če zob nima resnih infekcij, je koreninsko zdravljenje lahko končano po enem ali dveh obiskih pri zobozdravniku. Število obiskov je odvisno od obolelosti in infekcije zoba.

Kaj se zgodi, če ne izvedemo koreninskega zdravljenja zoba?

Dokler ne opravimo endodontskega zdravljenja, zob ostane okužen in lahko pride do abscesa, kar pomeni, da se v korenini zoba in v njeni okolici nakopiči gnoj.

Kakšni so simptomi zobnega abscesa?

 • močna utripajoča bolečina v prizadetem zobu
 • huda bolečina ob dotiku in hranjenju
 • slab zadah
 • prizadeti zob občutimo višjega kot ostale
 • vročina
 • formiranje fistule in iztek gnoja v usta

Zobozdravnik mi je zaradi otekline predpisal antibiotik in bolečine ne občutim več. Ali je zob še zmeraj okužen?

Da. Če zob ni endodontsko ozdravljen, v koreninskih kanalih ostajajo bakterije, ki lahko ponovno povzročijo oteklino. Edini rešitvi sta koreninsko zdravljenje ali ekstrakcija zoba.

Kdaj je potrebno ponovno koreninsko zdravljenje zoba?

Obstaja več razlogov, da se zob po endodontskem zdravljenju morda ni pozdravil.

Glavni cilj endodontskega zdravljenja je odpraviti vnetje in okužbo iz koreninskih kanalov. To dosežemo z ustrezno mehansko in kemično obdelavo koreninskega sistema in na koncu s hermetičnim polnjenjem kanalov.

Po endodontskem zdravljenju se zob ne zdravi vedno tako, kot smo pričakovali. Glavni razlogi za to so naslednji:

 • Če so kanali ozki ali ukrivljeni in ni bilo mogoče v celoti obdelati kanala, je oboleli kanal zaradi zapletene anatomije korenine morda ostal neopažen in posledično neobdelan.
 • Včasih je potrebna ponovna obdelava tudi po kakovostnem primarnem zdravljenju; to se pojavi v naslednjih primerih:
 • zob ni bil pravočasno dokončno oskrbljen z definitivno zalivko (več časa je bil zaprt z začasno zalivko, ki ni tesnila in je zaradi tega prišlo do vdora bakterij v koreninske kanale)
 • pojav novega (sekundarnega) kariesa, ki povzroči ponovno okužbo
 • razpoka ali zlom zobne krone

Namen ponovnega zdravljenja je odkriti vzrok neuspešnosti prvotnega koreninskega zdravljenja (neodkrit koreninski kanal, zlomljen endodontski instrument, neustrezno očiščen in napolnjen koreninski kanal) ter ga odpraviti. Pomembno je upoštevati, da lahko ponovno zdravljenje pogosto vzame veliko več časa in truda kot prvotno koreninsko zdravljenje.

Kakšne so možnosti za nadomestitev zoba, če ni bilo opravljeno koreninsko zdravljenje in je bil zob izpuljen?

Zobozdravnik lahko obrusi dva sosednja zoba in izdela mostiček ali pa zob nadomesti z zobnim vsadkom. Če zoba ni mogoče ozdraviti, je vsadek zelo dobra izbira. Vendar sodobna endodontija omogoča, da lahko zob v 95 % koreninsko ozdravimo in ga tako za še nekaj let obdržimo. Manjkajoče zobe lahko sicer nadomestimo s protezo, mostičkom ali vsadkom, vendar se vselej potrudimo in izvedemo vse možne ukrepe, da bi čim dlje ohranili naravne zobe.

Rešitve za pogoste težave

Imate vnete dlesni?

Pri vnetih dlesnih oz. gingivitisu je pomembno ohranjanje dobre ustne higiene. Redno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke in ustne vode lahko pomagajo zmanjšati vnetje. Obiščite nas, da ocenimo stanje gingivitisa in vam svetujemo ustrezno zdravljenje.

Vas boli zob?

Če vas boli zob, je najbolje, da čim prej obiščete zobozdravnika. V tem času lahko poskusite izpirati usta s toplo slano vodo, pomagate si lahko z blagimi protibolečinskimi zdravili (npr. na osnovi paracetamola), obenem pa se izogibati hrani in pijači, ki lahko draži boleč zob. Vsekakor pa je strokovno mnenje naših zobozdravnikov ključno za ustrezen nasvet in zdravljenje.

Je vaš zob občutljiv na toploto ali mraz?

Občutljivost zob na toploto ali mraz je lahko posledica različnih vzrokov, kot so poškodba sklenine, izpostavljenost zobnemu vratu ali prisotnost zobnih težav. Priporočljivo je, da se posvetujete z zobozdravnikom našega dentalnega centra, ki vam lahko pomaga ugotoviti vzrok občutljivosti in vam predpiše ustrezno zdravljenje ali priporočila za lajšanje simptomov.

Je vaš zob občutljiv na dotik?

Občutljivost zoba na dotik lahko kaže na različne težave, vključno z vnetjem dlesni, zobnimi oblogami, zlomom zoba ali drugimi zobnimi težavami. Da bi ugotovili natančen vzrok in prejeli ustrezno zdravljenje, je najbolje, da se čim prej posvetujete z zobozdravnikom našega dentalnega centra. Le-ta vam bo opravil pregled, postavil diagnozo in vam svetoval, kako nadaljevati.

Imate oteklino ob bolečem zobu?

Oteklina ob bolečem zobu lahko kaže na prisotnost vnetja ali okužbe v zobu ali dlesni. To je resno stanje, ki zahteva zobozdravniško pozornost. Priporočamo, da čim prej obiščete zobozdravnika v našem dentalnem centeru, ki bo lahko opravil ustrezne preglede, postavil diagnozo in vam predpisal potrebno zdravljenje. Ignoriranje takšnih simptomov lahko privede do poslabšanja stanja in resnejših težav.

Vam manjka zob?

Najboljša rešitev za manjkajoči zob je odvisna od več dejavnikov - lokacija manjkajočega zoba, vaše splošno zdravje, finančni okvirji ter vaše osebne preference. Na podlagi le-teh vam je na voljo več možnosti:

 • Zobni mostiček: To je fiksna rešitev, kjer mostiček povezuje sosednja zoba s protezo, ki nadomesti manjkajoči zob.
 • Implantat: Kirurško vstavljen implantat deluje kot nadomestek korenine zoba, na katerega je pritrjen zobni nadomestek.
 • Proteza: Odstranljiva proteza je možnost, če manjka več zob.
 • Ortodontska rešitev: V nekaterih primerih lahko ortodontske terapije pomagajo pri prilagajanju preostalih zob, da zapolnijo vrzel. Pridite v naš dentalni center, posvetujte se z zobozdravnikom in spoznajte, katera možnost je najbolj primerna glede na vaše posebne okoliščine in potrebe.
NAROČILO NA PREGLED >

Zakaj izbrati Emident?

Popolna oskrba na enem mestu, brez čakalnih vrst, ki jo nadgrajuje …

PRIJAZNA STORITEV

Strokovnost, preglednost stroškov in storitev, prilagodljiv urnik, ugodna cena in prijetna izkušnja.

ZA VSO DRUŽINO

Strokovnost, preglednost stroškov in storitev, prilagodljiv urnik, ugodna cena in prijetna izkušnja.

GARANCIJA NA VSE

Za vse zobozdravstvene storitve dajemo jamstvo za strokovno opravljeno delo, tako da ste lahko brez skrbi.
Garancijski pogoji >

FIKSNI MOSTIČEK V 24 URAH

Strokovno storitev fiksnega mostička vam izvedemo v 24 urah.

Drugi o nas

 • “Pravi naslov za tiste, ki imajo strah pred zobozdravnikom. Zelo profesionalni!“

  Jana Vuk Novak

 • "Ročne spretnosti zobozdravnice Emilije Naseve za delo v tako ozkem in občutljivemu okolju, kot so usta, izražajo vse njene izjemne spretnosti in človeške lastnosti, ki jih je tako zelo težko najti v enem samem človeku. S prizadevanjem za dobrobit pacienta v kombinaciji z nenehnim vpeljevanjem novih zobozdravstvenih tehnik, doktorica in njena asistentka zagotavljata lepo in prisrčno počutje pacientov. Kar ne gre podcenjevati, so tudi stroški posega, ki so glede na kakovostne materiale in izredno strokovnostjo dr. Emilije Naseve, sorazmerno majhni."

  Cibin Claudio

 • "Izjemno prijazni in strokovni. Zelo sem zadovoljen. Zelo lepi in prijetni prostori. Priporočam!"

  Dejan Pesovski

 • "S storitvijo zobozdravstvene ordinacije Emident sem zelo zadovoljna. Nudili so mi vso strokovno pomoč in mi zelo dobro svetovali glede na načrt zdravljenja. So prijazni in zelo ustrežljivi, kar se tiče obiskov pri njih, zato jih toplo priporočam."

  Vesna Žnidarčič

 • "Najboljši, strokovni, prijazni in cenovno ugodni."

  Aneta Georgieva

 • "Meni je pomembno, da si zobozdravnik za pacienta vzame dovolj časa in mu razloži, kaj bo počel v ustih in kaj je najboljše za zobe. V ordinaciji Emident sem dobila več kot dovolj kakovostnih informacij, zato to krasno ekipo lahko priporočam tudi ostalim."

  Branka Štraus

 • "Prijazna in profesionalna, imela sem se zelo lepo."

  Martina 36

Naročite se na brezplačni prvi pregled
ali se oglasite v našem dentalnem centru. Veseli vas bomo!
Prejmite naše nasvete preko e-pošte
Urnik

ponedeljek, torek … 12.00 - 19.00
sreda, četrtek, petek … 8.00 - 15.30
sobota … po dogovoru

Ne spreglejte tudi
Podatki o podjetju

Emident dentalni center d.o.o.
Vrtojbenska cesta 75 (Kako do nas?)
5290 Šempeter pri Gorici

t 00386 31 588 539
t 00386 5 9820 953
e info@emident.si

Načini plačila:
z gotovino, s plačilnimi karticami
in nakazilom na TRR
SI56 6400 0991 1081 711 (BIC:HKVIS)

checkmark-circle