STORITVE
od 1.280 €
od 6.800 €
od 350 €
ORALNA KIRURGIJA
od 60 €
PARADONTOLOGIJA
od 60 €
od 60 €
BELJENJE ZOB
od 350 €
ORTODONTIJA
BONDING
CENIKSPOZNAJTE NASSVETUJEMOKONTAKT

Paradontologija

BREZPLAČEN PRVI PREGLED

vključno z načrtom zdravljenja ter predračunom

Parodont je funkcijska celota, sestavljena iz zoba, kolagenskih vlaken, ki zobno korenino pritrjujejo na kost, in alveolarne kosti.
Parodontologija je veja dentalne medicine, ki preučuje bolezenska stanja parodonta. Vsa bolezenska stanja parodonta imenujemo parodontopatije (parodontitis).

Vnetne spremembe dlesni (obzobnega mesa) imenujemo gingivitis. Dlesni postanejo boleče, rdeče in otekle, pri umivanju zob krvavijo, pacienti pa imajo slab zadah.

Brez zdravljenja lahko gingivitis napreduje v bolezensko stanje, imenovano parodontitis.

Parodontitis je kronična vnetna bolezen, ki se lahko pojavlja občasno ali pa je prisotna ves čas. Za kariesom je drugo najpogostejše bolezensko stanje ustne votline. V začetni fazi prizadene gingivo, v naprednejši fazi pa se bolezen razširi tudi na alveolarno kost, ki je ena izmed glavnih nosilcev zoba, saj mu daje oporo in stabilnost.

NAROČITE SE NA PREGLED & PRIPRAVO NAČRTA

Spoznajte še več informacij o paradontozi

Zakaj pride do parodontoze?

Na pojav parodontoze vpliva več različnih dejavnikov. Glavni dejavniki so mikroorganizmi v zobnih oblogah in zobni kamen kot posledice slabe oz. zanemarjene ustne higiene.

Ostali dejavniki so še:

 • Stres
 • Kajenje
 • nekatere bolezni (npr. sladkorna bolezen)
 • hormonske spremembe (nosečnost)
 • genetska nagnjenost
 • karies
 • slabo izdelani mostički in prevleke
 • rotirani (zasukani) zobje

Simptomi paradontoze

Kako prepoznamo parodontozo?

V začetnem stadiju bolezni klinična simptomatika še ni zelo izražena, zato parodontoza spominja na običajno vnetje dlesni (gingivitis). Občutimo rahlo in pekočo bolečino ter imamo neprijeten okus v ustih, slab zadah, zobje so občutljivi na toplo in hladno. Dlesen je pordela in otečena, spontano ali pri umivanju zob krvavi. Sčasoma se vnetje razširi in zajame kolagenska vlakna in tudi kost. Začne nastajati t. i. parodontalni žep, ki postopoma progresivno napreduje v kostni žep. S pritiskom na vneto gingivo izteka gnoj. Če v tej fazi gingivitis ni pozdravljen, se začne gingiva odmikati, zobni vrat in zobne korenine pa postanejo vidni. Prostor med zobmi se poveča, zobje postanejo majavi in lahko brez ustreznega zdravljenja in profilakse sčasoma sami izpadejo ali jih izpuli zobozdravnik.

Ali je parodontoza ozdravljiva?

Parodontoza je ozdravljiva bolezen, vendar je zdravljenje dolgotrajno in zapleteno. Za doseganje čim boljšega rezultata je nujno dobro sodelovanje med zobozdravnikom in pacientom. Vedeti moramo, da obstaja veliko tveganje, da se bolezen ponovi, zato so nujni redni pregledi in redno čiščenje plaka ter zobnega kamna.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje se začne z merjenjem parodontalnih žepov in odstranitvijo zobnega plaka in zobnega kamna. V nekaterih kliničnih primerih je potrebno najprej narediti kiretažo žepov, da bi odstranili patološko spremenjena tkiva. Pacient dobi ustrezna navodila za pravilno umivanje zob, redno uporabo interdentalne nitke in ustrezne zobne ščetke ter vodic za izpiranje ust.

V nekaterih primerih parodontoze je nujno določene zobe izpuliti, medtem ko se drugi stabilizirajo s postopkom fiksiranja z žičko. Zalivke, mostičke in prevleke, ki niso kakovostno izdelani in predstavljajo vir nastanka plaka, je potrebno zamenjati. V nekaterih primerih sta za doseganje večjega učinka pri zdravljenju potreben tudi kirurški poseg in ustrezna antibiotska terapija.

Kako lahko preprečimo nastanek parodontita?

Najboljša profilaksa proti parodontozi je vzdrževanje dobre ustne higiene z uporabo interdentalnih nitk, medzobnih in zobnih ščetk. Pri tem je potrebno zobne ščetke redno zamenjati vsake tri mesece in pravilno umivati zobe vsaj dvakrat dnevno. Zaželene so redne preventivne kontrole in čiščenje zobnega kamna vsaj dvakrat letno. Vedeti moramo, da je parodontoza vnetni proces, ki močno vpliva na naše splošno počutje. Obstaja namreč povezanost med parodontalnimi in sistemskimi boleznimi, kot so srčno-žilne in pljučne bolezni ali sladkorna bolezen, možni so prezgodnji porod, zapleti med nosečnostjo in rojstvo otrok z nizko telesno težo ipd.

Rešitve za pogoste težave

Imate vnete dlesni?

Pri vnetih dlesnih oz. gingivitisu je pomembno ohranjanje dobre ustne higiene. Redno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke in ustne vode lahko pomagajo zmanjšati vnetje. Obiščite nas, da ocenimo stanje gingivitisa in vam svetujemo ustrezno zdravljenje.

Vas boli zob?

Če vas boli zob, je najbolje, da čim prej obiščete zobozdravnika. V tem času lahko poskusite izpirati usta s toplo slano vodo, pomagate si lahko z blagimi protibolečinskimi zdravili (npr. na osnovi paracetamola), obenem pa se izogibati hrani in pijači, ki lahko draži boleč zob. Vsekakor pa je strokovno mnenje naših zobozdravnikov ključno za ustrezen nasvet in zdravljenje.

Je vaš zob občutljiv na toploto ali mraz?

Občutljivost zob na toploto ali mraz je lahko posledica različnih vzrokov, kot so poškodba sklenine, izpostavljenost zobnemu vratu ali prisotnost zobnih težav. Priporočljivo je, da se posvetujete z zobozdravnikom našega dentalnega centra, ki vam lahko pomaga ugotoviti vzrok občutljivosti in vam predpiše ustrezno zdravljenje ali priporočila za lajšanje simptomov.

Je vaš zob občutljiv na dotik?

Občutljivost zoba na dotik lahko kaže na različne težave, vključno z vnetjem dlesni, zobnimi oblogami, zlomom zoba ali drugimi zobnimi težavami. Da bi ugotovili natančen vzrok in prejeli ustrezno zdravljenje, je najbolje, da se čim prej posvetujete z zobozdravnikom našega dentalnega centra. Le-ta vam bo opravil pregled, postavil diagnozo in vam svetoval, kako nadaljevati.

Imate oteklino ob bolečem zobu?

Oteklina ob bolečem zobu lahko kaže na prisotnost vnetja ali okužbe v zobu ali dlesni. To je resno stanje, ki zahteva zobozdravniško pozornost. Priporočamo, da čim prej obiščete zobozdravnika v našem dentalnem centeru, ki bo lahko opravil ustrezne preglede, postavil diagnozo in vam predpisal potrebno zdravljenje. Ignoriranje takšnih simptomov lahko privede do poslabšanja stanja in resnejših težav.

Vam manjka zob?

Najboljša rešitev za manjkajoči zob je odvisna od več dejavnikov - lokacija manjkajočega zoba, vaše splošno zdravje, finančni okvirji ter vaše osebne preference. Na podlagi le-teh vam je na voljo več možnosti:

 • Zobni mostiček: To je fiksna rešitev, kjer mostiček povezuje sosednja zoba s protezo, ki nadomesti manjkajoči zob.
 • Implantat: Kirurško vstavljen implantat deluje kot nadomestek korenine zoba, na katerega je pritrjen zobni nadomestek.
 • Proteza: Odstranljiva proteza je možnost, če manjka več zob.
 • Ortodontska rešitev: V nekaterih primerih lahko ortodontske terapije pomagajo pri prilagajanju preostalih zob, da zapolnijo vrzel. Pridite v naš dentalni center, posvetujte se z zobozdravnikom in spoznajte, katera možnost je najbolj primerna glede na vaše posebne okoliščine in potrebe.
NAROČILO NA PREGLED >

Zakaj izbrati Emident?

Popolna oskrba na enem mestu, brez čakalnih vrst, ki jo nadgrajuje …

PRIJAZNA STORITEV

Strokovnost, preglednost stroškov in storitev, prilagodljiv urnik, ugodna cena in prijetna izkušnja.

ZA VSO DRUŽINO

Strokovnost, preglednost stroškov in storitev, prilagodljiv urnik, ugodna cena in prijetna izkušnja.

GARANCIJA NA VSE

Za vse zobozdravstvene storitve dajemo jamstvo za strokovno opravljeno delo, tako da ste lahko brez skrbi.
Garancijski pogoji >

FIKSNI MOSTIČEK V 24 URAH

Strokovno storitev fiksnega mostička vam izvedemo v 24 urah.

Drugi o nas

 • “Pravi naslov za tiste, ki imajo strah pred zobozdravnikom. Zelo profesionalni!“

  Jana Vuk Novak

 • "Ročne spretnosti zobozdravnice Emilije Naseve za delo v tako ozkem in občutljivemu okolju, kot so usta, izražajo vse njene izjemne spretnosti in človeške lastnosti, ki jih je tako zelo težko najti v enem samem človeku. S prizadevanjem za dobrobit pacienta v kombinaciji z nenehnim vpeljevanjem novih zobozdravstvenih tehnik, doktorica in njena asistentka zagotavljata lepo in prisrčno počutje pacientov. Kar ne gre podcenjevati, so tudi stroški posega, ki so glede na kakovostne materiale in izredno strokovnostjo dr. Emilije Naseve, sorazmerno majhni."

  Cibin Claudio

 • "Izjemno prijazni in strokovni. Zelo sem zadovoljen. Zelo lepi in prijetni prostori. Priporočam!"

  Dejan Pesovski

 • "S storitvijo zobozdravstvene ordinacije Emident sem zelo zadovoljna. Nudili so mi vso strokovno pomoč in mi zelo dobro svetovali glede na načrt zdravljenja. So prijazni in zelo ustrežljivi, kar se tiče obiskov pri njih, zato jih toplo priporočam."

  Vesna Žnidarčič

 • "Najboljši, strokovni, prijazni in cenovno ugodni."

  Aneta Georgieva

 • "Meni je pomembno, da si zobozdravnik za pacienta vzame dovolj časa in mu razloži, kaj bo počel v ustih in kaj je najboljše za zobe. V ordinaciji Emident sem dobila več kot dovolj kakovostnih informacij, zato to krasno ekipo lahko priporočam tudi ostalim."

  Branka Štraus

 • "Prijazna in profesionalna, imela sem se zelo lepo."

  Martina 36

Naročite se na brezplačni prvi pregled
ali se oglasite v našem dentalnem centru. Veseli vas bomo!
Prejmite naše nasvete preko e-pošte
Urnik

ponedeljek, torek … 12.00 - 19.00
sreda, četrtek, petek … 8.00 - 15.30
sobota … po dogovoru

Ne spreglejte tudi
Podatki o podjetju

Emident dentalni center d.o.o.
Vrtojbenska cesta 75 (Kako do nas?)
5290 Šempeter pri Gorici

t 00386 31 588 539
t 00386 5 9820 953
e info@emident.si

Načini plačila:
z gotovino, s plačilnimi karticami
in nakazilom na TRR
SI56 6400 0991 1081 711 (BIC:HKVIS)

checkmark-circle