STORITVE
od 1.280 €
od 6.800 €
od 350 €
ORALNA KIRURGIJA
od 60 €
PARADONTOLOGIJA
od 60 €
od 50 €
BELJENJE ZOB
od 350 €
ORTODONTIJA
BONDING
CENIKSPOZNAJTE NASSVETUJEMOKONTAKT

Paradontalne bolezni med nosečnostjo

BREZPLAČEN PRVI PREGLED

vključno z brezplačnim načrtom zdravljenja ter predračunom

< Nasveti

Zdravje parodonta (obzobnih tkiv) je neposredno povezano z zdravjem celotnega človeškega telesa, ki doživlja spremembe v vseh življenjskih obdobjih in stanjih (puberteta, nosečnost, menopavza). Na dlesni in obzobno kost vplivajo hormonska nihanja, ki povzročijo, da dlesni postanejo dovzetnejše za razvoj parodontalnih bolezni, zato je treba v teh obdobjih še posebej pozorno skrbeti za ohranjanje oralnega zdravja.

V času pubertete se pri dekletih poveča raven spolnih hormonov estrogena in progesterona, ki povečata občutljivost dlesni in reaktivnost na dražilne snovi, med katerimi so tudi zobne obloge. Prav v najstniških letih lahko dlesni otečejo, porjavijo in postanejo še občutljivejše.

Med menstruacijo lahko nekatere ženske dobijo gingivitis, povezan z menstrualnim ciklom, ki se manifestira kot oteklina, pordelost, lahka krvavitev iz dlesni, rana na notranji strani ustnic in ličnic, rahlo pekoč občutek in nelagodje v dlesni. Ta vrsta gingivitisa dokazuje, da spremembe v količini hormonov vplivajo na zdravje dlesni, saj se stanje pred menstruacijo poslabša, ob pričetku menstruacije pa simptomi izginejo. V času pojavljanja hormonskih sprememb je zelo pomembno vzdrževanje ustne higiene tudi z rednim profesionalnim čiščenjem zobnega kamna.

Parodontalne težave so pogoste tudi med nosečnostjo. Tako kot na vsa druga tkiva in organe nosečnost vpliva tudi na zobe in dlesni. Nosečniški gingivitis se najpogosteje razvije v drugem ali tretjem mesecu. Težava se večinoma poglablja do osmega meseca nosečnosti. Nekatere nosečnice v tem času opazijo otekanje, pordelost in občutljivost dlesni. Pri nekaterih lahko otečene dlesni reagirajo na lokalna dražila in tvorijo značilne grudice, ki jih imenujemo piogeni granulomi. So benigne in neboleče ter po porodu običajno izginejo, v nekaterih primerih pa je potrebna profesionalna odstranitev pri zobozdravniku ali parodontologu.

Na potek nosečnosti ima pomemben vpliv tudi zdravstveno stanje obzobnih tkiv. Vsaka, tudi paradontalna okužba med nosečnostjo znatno poveča tveganje za predčasen porod. Parodontalna bolezen lahko povzroči preeklampsijo, ki prizadene 5 % nosečnic in lahko ogrozi njihovo življenje.
V primeru diagnosticiranja parodontalne bolezni med nosečnostjo je potreben nekirurški postopek luščenja in glajenja zobnih korenin, ki znatno zmanjša tveganje za prezgodnji porod ali možne zaplete zaradi parodontalne bolezni.

< Nasveti
Naročite se na brezplačni prvi pregled
ali se oglasite v našem dentalnem centru. Veseli vas bomo!
Prejmite naše nasvete preko e-pošte
Urnik

ponedeljek, torek … 12.00 - 19.00
sreda, četrtek, petek … 8.00 - 15.30
sobota … po dogovoru

Ne spreglejte tudi
Podatki o podjetju

Emident dentalni center d.o.o.
Vrtojbenska cesta 75 (Kako do nas?)
5290 Šempeter pri Gorici

t 00386 31 588 539
t 00386 5 9820 953
e info@emident.si

Načini plačila:
z gotovino, s plačilnimi karticami
in nakazilom na TRR
SI56 6400 0991 1081 711 (BIC:HKVIS)

checkmark-circle