STORITVE
od 1.280 €
od 6.800 €
od 350 €
ORALNA KIRURGIJA
od 60 €
PARADONTOLOGIJA
od 60 €
od 50 €
BELJENJE ZOB
od 350 €
ORTODONTIJA
BONDING
CENIKSPOZNAJTE NASSVETUJEMOKONTAKT

Zlomljen zob – kaj storiti v primeru nesreče?

BREZPLAČEN PRVI PREGLED

vključno z brezplačnim načrtom zdravljenja ter predračunom

< Nasveti

Najpogostejši vzrok za zlom celotnega zoba ali njegovih delov so nezgode – padec, trk, udarec ipd. Jasno je, da morate v primeru tovrstnih zapletov s poškodbami zob takoj poiskati zobozdravstveno oskrbo. Pred tem pa morate izvesti nekaj zelo preprostih ukrepov, ki so pri reševanju zlomljenega zoba ključni, in sicer:

Zbiranje kosov. Zelo pomembno je, da poberete vse koščke zlomljenega zoba, saj boste tako povečali možnosti za njegovo popolno obnovo.

Shranjevanje zbranih koščkov zlomljenega zoba. Ko ste prepričani, da ste zbrali vse koščke zoba, je zelo pomembno, da jih pravilno shranite. Za to potrebujete čisto posodo. Napolnite jo s fiziološko raztopino, mlekom ali navadno vodo. V primeru, da nimate možnosti za top, je najbolje, da zob vrnete nazaj v usta.

Umivanje (ščetkanje) zlomljenega zoba. Zlomljen zob je potrebno umiti z mlačno vodo, saj bo to za kar 30 % povečalo možnost za reševanje zoba. Pri tem ne smete uporabljati zobne paste ali se dotikati zobne korenine.

Takojšen obisk specialista. Potem ko ste naredili vse, da bi rešili odlomljeni zob, ne izgubljajte časa in se čimprej obrnite na specialista – zobozdravnika.

Če so dovolj zgodaj opravljeni vsi preventivni ukrepi, je z avtotransplantacijo mogoče zlomljeni zob povsem obnoviti. Več o tem inovativnem postopku boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Zlomljen zob – kaj je avtotransplantacija?

Avtotransplantacija je inovativna metoda, ki omogoča popolno obnovo zlomljenega zoba in je odlična alternativa vsadkom. Uporabiti jo je potrebno vedno, ko je to mogoče. Svojo učinkovitost je dokazala pri odpravljanju posledic nesreč, pri katerih je prišlo do zloma celega ali samo dela zoba. Uspešnost avtotransplantacije pri odraslih osebah je približno 80 %, pri otrocih pa še večja, saj dosega tudi 95–100 %.

Kaj je pravzaprav avtotransplantacija in zakaj je tako zaželena pri zlomljenem zobu?

Avtotransplantacija predstavlja vstavljanje zoba v isto pozicijo ali njegov premik iz ene v drugo pozicijo v ustni votlini. Mogoča je npr. odstranitev modrostnega zoba in njegovo pozicioniranje (presaditev) na pozicijo sprednjih zob. Če odreagiramo dovolj hitro ter se držimo zgoraj navedenih ukrepov, lahko tudi zlomljeni zob vrnemo nazaj na njegovo mesto.

Prednost avtotransplantacije je v tem, da omogoča veliko učinkovitejše celjenje tkiva v primerjavi s celjenjem ob vgradnji implanta.

Zlomljen zob – ali obstajajo kontraindikacije za uporabo avtotransplantacije?

Za vse, ki bi radi opravili avtotransplantacijo zlomljenega zoba, je vprašanje glede kontraindikacij zelo pomembno. Kontraindikacije obstajajo. Avtotransplantacije namreč ni mogoče izvesti pri bolnikih, ki trpijo za določenimi boleznimi, npr. za sladkorno boleznijo. Ta metoda obnove zlomljenega zoba ni uporabna tudi za ljudi s slabo ustno higieno ali škodljivimi navadami, kot je kajenje. Pri omenjenih skupinah je treba izbrati druge alternative za obnovo zlomljenega zoba, kot je npr. uporaba umetnih materialov za dograditev zoba.

Zlomljen zob – kako poteka postopek avtotransplantacije?

Postopek avtotransplantacije zlomljenega zoba sploh ni zapleten in v primeru njegove uporabe vam ni potrebno skrbeti. Zob se pod lokalno anestezijo postavi nazaj na svoje mesto. V primeru strahu pred posegom se lahko uporabi tudi neinvazivna sedacija, imenovana tudi medicinski spanec. Za spremljanje uspešnosti obnove zlomljenega zoba je treba po koncu posega v določenih časovnih obdobjih opraviti kontrolne preglede, zlasti po enem mesecu, po treh in šestih mesecih, po enem letu, po dveh in po štirih letih. Nato je pregled dovolj opraviti enkrat na štiri leta.

Obnova zlomljenega zoba z avtotransplantacijo – zakaj zaupati Dentalnemu centru EMIDENT?

Če potrebujete avtotransplantacijo zlomljenega zoba, je Dentalni center EMIDENT pravi za vas. Naj navedemo nekaj razlogov za zaupanje.

Sodobna oprema. Oprema, ki jo uporabljamo, našim specialistom omogoča kakovostno in učinkovito zdravljenje ter izvajanje najzahtevnejših posegov. Lahko ste prepričani, da bo postopek avtotransplantacije zlomljenega zoba pri nas izveden po najvišjih standardih, kar bo povečalo verjetnost končnega uspeha.

Priročna lokacija. Dentalni center EMIDENT se nahaja na priročni lokaciji za vse prebivalce Nove Gorice in okolice. Do lokacije je enostaven dostop iz različnih predelov. Če se vam zob zlomi doma, v službi ali kje drugje, boste torej lahko do naše ambulante prišli dovolj hitro, da bomo zob obnovili in ohranili vaš estetski nasmeh.

< Nasveti
Naročite se na brezplačni prvi pregled
ali se oglasite v našem dentalnem centru. Veseli vas bomo!
Prejmite naše nasvete preko e-pošte
Urnik

ponedeljek, torek … 12.00 - 19.00
sreda, četrtek, petek … 8.00 - 15.30
sobota … po dogovoru

Ne spreglejte tudi
Podatki o podjetju

Emident dentalni center d.o.o.
Vrtojbenska cesta 75 (Kako do nas?)
5290 Šempeter pri Gorici

t 00386 31 588 539
t 00386 5 9820 953
e info@emident.si

Načini plačila:
z gotovino, s plačilnimi karticami
in nakazilom na TRR
SI56 6400 0991 1081 711 (BIC:HKVIS)

checkmark-circle